Begin februari zijn we gestart met bomen kappen in het Oosteindsche Veen. Dit zijn voornamelijk jonge berken maar is noodzakelijk om het veengebied te behouden. In augustus starten we met het grondwerk.
We leggen in het project kades aan om het gebied te vernatten t.b.v. hoogveenherstel. Het Oosteindsche Veen heeft een groot deel restveen dat boven het landschap uitsteekt. Door hoe het veen is opgebouwd, stroomt het water horizontaal door het veenpakket. Hierdoor droogt het veen en de planten die er groeien uit, waardoor er meer pijpenstrootje en bosopslag ontstaat. Wanneer zuurstof het veen binnendringt, begint het te oxideren en te veranderen. Deze veranderingen, samen met een toename van verdamping door een verandering in de vegetatie, zorgen voor nog meer uitdroging. Daarnaast kan de uitdroging leiden tot scheuren in het veen, wat het probleem alleen maar verergert. Deze processen zorgen er samen voor dat de kwaliteit van de planten en dieren in het gebied achteruitgaat. De projectmaatregelen voorkomen deze neerwaartse spiraal en helpen het gebied te herstellen.
Inzet elektrische machines
Onze visie op dit project omarmt een toekomst waarin duurzaamheid, innovatie en doordacht vakmanschap samenkomen, resulterend in een baanbrekend en harmonieus geheel dat zowel de branche als de omgeving en toekomstige generaties eert. Fuhler aanvaart als gedreven vooruitsrevende aannemer met een groen hart graag dit vernieuwend project. Vastbesloten om een positieve impact op het milieu te hebben, is ons doel om het project zo veel mogelijk emissieloos en emissiearm uit te voeren. De bouwplaats zal volstaan met innovatieve technologieën, van elektrische bouwmachines tot accuus die de stroom leveren. Het geluid van ronkende motoren wordt vervangen door het zachte gezoem van elektrische voertuigen, en de lucht zal vrij zijn van uitlaatgassen. Fuhler investeert speciaal voor dit project in duurzame machines, waardoor de ecologische voetafdruk van het project tot een minimum wordt beperkt. Een slim transportplan wordt opgesteld, waardoor het energieverbruik binnen het gebouw extra wordt verminderd. Het project moet een voorbeeld worden van hoe wij in onze sector een leidende rol kunnen spelen in het verminderen van emissies en het bevorderen van milieubewustzijn. Uiteindelijk moet het project niet alleen een cultuurtechnisch meesterwerk worden, maar ook een symbool van duurzaamheid en verantwoordelijkheid.